Ons lichaam is een prachtig instrument dat beschikt over een zelf herstellend en een zelf beschermend vermogen  (dit laatste wordt ook wel het immuunsysteem genoemd). Om het immuunsysteem en ons lichaam zo goed mogelijk te laten functioneren moeten de omstandigheden zo optimaal mogelijk zijn. Dat goede voeding hierin een belangrijke rol speelt is een feit. Wanneer de voedingsstoffen die we nuttigen niet goed van kwaliteit of te eenzijdig zijn, kunnen er allerlei klachten ontstaan. Goede en gevarieerde voeding is dus een belangrijk voorwaarde voor ons algeheel welzijn. Het kan preventief werken, zodat klachten niet ontstaan maar kan ook zorgen dat reeds ontstane klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

Klachten als vermoeidheid, lusteloosheid, gewrichtsklachten, maagklachten, candida, diabetisch, acne etc. (de lijst is te lang om alles te benoemen) kunnen door middel van voedingstherapie sterk verbeteren. Bij diabetes en hypoglykemie is zelfs bewezen dat een goede voeding, een vroegtijdig overlijden aan deze aandoening, voorkomt.

De voedingstherapie is in eerste instantie niet ontwikkeld om af te vallen maar om het immuunsysteem te ondersteunen. Er treedt echter bijna altijd gewichtsverlies op. Dit komt doordat bij het ontgiften de vetcellen met de opgeslagen gifstoffen afgebroken en afgevoerd worden. Door het nuttigen van goede uitgebalanceerde voeding kan het gewichtsverlies blijvend zijn.

Voedingstherapie bestaat onder andere uit 3 diëten namelijk het reinigingsdieet, het vasten en een anti-allergiedieet. Welk dieet bij u past is in eerste instantie afhankelijk van uw klachten maar ook van uw leefomstandigheden als werk,  gezin, stress enz. Een dieet wordt voor een bepaalde tijd voor u op maat gemaakt. Na het dieet worden voedingsadviezen gegeven om de herwonnen gezondheid in stand te houden.

Het volgen van een dieet is de snelste weg tot ontgiften maar dit kan ook bereikt worden door de dagelijkse voeding aan te passen.  Voedingstherapie, ademhalingstherapie en sportmassage  zijn therapieën die alle drie  door mij worden gegeven. Zij kunnen afzonderlijk gebruikt worden maar ze zijn, indien nodig en gewenst, ook geweldig goed te combineren.  Zo kunnen ze elkaar ondersteunen en versterken met hierdoor een grotere kans op herstel.